Waarom een uitvaartverzekering?

Uw uitvaart is de laatste indruk die u kunt achterlaten bij familie en vrienden. Ieder mens zou zijn eigen invulling willen geven maar omdat we liever niet over de dood praten worden veel wensen verzwegen waardoor de uitvaart vaak anders verloopt dan men zelf had gewenst.

Daarnaast is 70 % van de Nederlanders niet of onderverzekerd. Het gevolg is dat de nabestaanden na de begrafenis geconfronteerd worden met torenhoge rekeningen. Met name kinderen worden vergeten aangemeld te worden.

Gelukkig zijn er verzekeraars die hun specialisatie hebben op het gebied van uitvaart. Zij kunnen u hierbij helpen. Wij adviseren u dan ook wanneer u zich wilt verzekeren voor uw uitvaart dit te doen bij een specialist. U koopt u bloemen immers toch ook niet bij de groenteboer.  U kunt hier een vergelijking maken van de verschillende begrafenisverzekeraars.

Specialisten op het gebied van uitvaart in Nederland zijn Yarden, Monuta en Dela.

Daarnaast zijn er een aantal aanbieders actief die u proberen te lokken met vliegreizen , lcd tv’s en andere kado’s.  Laat u niet verleiden maar stel de voorwaarden van de verzekering centraal bij het kiezen van de juiste begrafenisverzekering.

Kijk tenslotte niet alleen naar de maandpremie maar ook naar het soort van begrafenisverzekering. Iedere begrafenisverzekering is uniek door de specifieke voorwaarden die  er aan verbonden zijn.

Soorten begrafenisverzekering

Bij het kiezen van de juiste begrafenisverzekering is het belangrijk te weten welke typen begrafenisverzekeringen er zijn. U kunt hier een vergelijking maken van de verschillende verzekeraars.

Kapitaalverzekering
De meest eenvoudige en voorkomende begrafenisverzekering is de kapitaalverzekering. Bij een kapitaalverzekering wordt er iedere maand een vast bedrag aan premie betaald. Gedurende de looptijd van de begrafenisverzekering is dit bedrijf gelijk. Stel dat je op je achttiende begint met het betalen van € 1,50 premie per € 1.000,- verzekerd kapitaal dan zal de maandpremie als je bijvoorbeeld 30 bent nog steeds € 1,50 zijn. Dus polis is niet geindexeerd. Bij een kapitaalverzekering bouw je een tegoed terwijl je vanaf de eerste dag dat je premie betaalt voor het volle bedrag verzekerd bent.

Naturaverzekering
Een naturaverzekering is een verzekering waarbij u de regie van uw uitvaart verzekerd. U moet denken aan de standaarddiensten zoals de grafrechten, aantal rouwkaarten, de volgauto etc. Het nadeel van een naturaverzekering is dat u niet zeker bent over de hoogte van de premie die u per maand betaalt.  Mocht bijvoorbeeld uw verzekeraar besluiten dat de kosten van de kist gestegen zijn dan gaat u meer premie betalen per maand. De polis is geindexeerd.

Schadeverzekering
Er zijn diverse aanbieders zoals Klaverblad en Dela die met een schadeverzekering werken. Dit kun je vergelijken met een autoverzekering. Mocht u besluiten te stoppen met autorijden dan stopt de verzekering en bent u uw opgebouwd vermogen kwijt. Dus als u om wat voor reden verzuimt de premie te betalen vervalt de begrafenisverzekering en kunt u geen aanspraak maken op de maandelijkse termijnen die u betaalt heeft.

 

Wat is verzekerd?

Er zijn in principe twee soorten uitvaartverzekeringen:

  1. een kapitaal uitvaartverzekering
  2. een natura uitvaartverzekering

Bij een kapitaal uitvaartverzekering ontvangt u bij het overlijden van een gezinslid (of uw nabestaanden) een bepaald (het verzekerde) bedrag. Dat bedrag kunt u naar eigen inzicht besteden aan de uitvaart van u of uw gezinslid.

Bij een natura uitvaartverzekering krijgt u hulp, geheel naar eigen invulling, bij het verzorgen van de uitvaart van u of een gezinslid. Alle kosten en diensten zijn verzekerd tot een bepaald bedrag en de rekeningen kunt u doorsturen naar de verzekeraar.

Wat is niet verzekerd?

Regelmatig zijn de volgende zaken niet verzekerd op uw uitvaartverzekering:

  • Zelfmoord is bij sommige uitvaartverzekeraars niet verzekerd
  • Overlijden ten gevolge van een ziekbed welke bekend was op het moment van het aangaan van de verzekering.