Geld terug bij negatief reisadvies?

In je gedroomde vakantieland is vlak voor je geplande vertrek plotseling iets helemaal niet pluis en voor het gebied wordt een negatief reisadvies afgegeven. Wat nu?

Geld terug bij negatief reisadvies?

Stel je hebt een reis naar een prachtig land geboekt. De voorpret is al begonnen op het moment dat je met zorg en hulp van het reisbureau de bestemming hebt uitgekozen. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Dan komt er een kink in de kabel. In je gedroomde vakantieland is vlak voor je geplande vertrek plotseling iets helemaal niet pluis en voor het gebied wordt een negatief reisadvies afgegeven. Wat nu?

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt een reisadvies voor een bepaald gebied. Dit wordt gedaan in samenwerking met ambassades, lokale autoriteiten, organisaties en inlichtingendiensten. Voor bijna alle landen in de wereld geldt een reisadvies, positief dan wel negatief. Een negatief reisadvies waarschuwt voor onveilige situaties, zoals risico op ontvoeringen, bomaanslagen of natuurrampen. Een negatief reisadvies is niet bindend. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om zich goed te laten informeren over de veiligheid in het beoogde gebied en neemt zelf de beslissing om wel of niet af te reizen, maar een verstandig iemand kan zelf wel nagaan dat het niet verstandig is om naar een land af te reizen die door het ministerie als gevaarlijk wordt aangeduid.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen

Voor de situatie dat in het te bereizen land een calamiteit is ontstaan, zoals een natuurramp, oorlog of terrorisme is de Stichting Calamiteitenfonds Reizen (SCR) in het leven geroepen. Deze commissie bepaalt of de reisovereenkomst ontbonden wordt. De reisorganisatie, mits die is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden, vraagt het betaalde bedrag terug bij het Calamiteitenfonds en betaalt op haar beurt de consument.

De SCR kan ook besluiten om reizen naar bepaalde landen niet te dekken. Dit is een dekkingsbeperking en komt voor bij dreigende calamiteiten. Voor het beoogde reisgebied geldt de garantie van de SCR niet. Wel kan de reisovereenkomst kosteloos geannuleerd worden bij de reisorganisatie vanaf 30 dagen voor de vastgestelde vertrekdatum.

Heb je nog geen reis gepland maar ben je wel benieuwd welk advies de overheid geeft? Op de website van Buitenlandse Zaken kan je na het invullen van je bestemming bekijken welk reisadvies er door de overheid wordt uitgegeven.