Met een reisverzekering wordt schade gedekt die tijdens de reis ontstaat. Er zijn 3 standaard type reisverzekeringen waar u uit kunt kiezen: doorlopende reisverzekering of langlopende reisverzekering, kortlopende reisverzekering en een annuleringsverzekering.

Wanneer u slechts beperkt op reis gaat dan kan het verstandig zijn om een eenmalige, kortlopende reisverzekering af te sluiten. Bij de verzekeraar geeft u dan aan hoe lang u op reist gaat en op welke dag u vertrekt en weer thuis komt. Per dag betaalt u dan premie. Mocht de reis ongewild langer duren dan gepland dan bent u gewoon verzekerd.

Gaat u meerdere keren per jaar op (korte) vakantie en wilt u niet iedere keer een aparte verzekering afsluiten dan is het wellicht verstandig om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen. Hiermee bent u in een keer verzekerd voor alle reizen. Een doorlopende reisverzekering wordt in de regel jaarlijks automatisch verlengd.

Reisverzekeringen vergelijken

Ook al gaat het niet om de grootste bedragen, er is wel veel te besparen op een goede reisverzekering! Zorg er dus voor dat u het juiste dekkingsgebied kiest en dat u die rubrieken kiest die voor u van belang zijn. Stel dat u bijvoorbeeld nooit buiten Europa op vakantie gaat en het liefst aan het strand ligt, dan kan het verstandig zijn om een reisverzekering te kiezen die alleen in Europa dekt.

Mocht u daadwerkelijk schade oplopen, zorg er dan altijd voor dat dit goed wordt vastgelegd. Maak foto’s en vraag om bonnetjes. Daarnaast is het slim om in geval van diefstal en aanrijdingen de hulp van de lokale politie in te schakelen en ook om aangifte te doen.

Lees voordat u kiest goed de voorwaarden door. Neem ook de polis mee op vakantie zodat u kunt zien wat er wel en niet is gedekt.

Kortlopende reisverzekering

Een verzekering die voor één specifieke vakantie geldt.

Doorlopende reisverzekering

Een verzekering waarbij je elke maand premie betaalt, maar zo ben je automatisch wel verzekerd tijdens al je reizen. De verzekering geldt alleen tijdens de periode dat je daadwerkelijk op vakantie of reis bent.

Annuleringsverzekering

Een verzekering die je geboekte reis of vluchten vergoed wanneer deze om verschillende redenen niet doorgaat.

Welke dekkingen zijn er?

Het is natuurlijk afhankelijk van de soort verzekering je afsluit, maar onderstaande gebeurtenissen kunnen worden vergoed door de verzekeraar. Kijk bij het vergelijken goed naar welke dekkingen de verzekering heeft die je wilt kiezen. Vaak is het zo dat hoe hoger de premie (bedrag dat je maandelijks moet betalen), hoe meer er wordt vergoed door de verzekeraar.

  • Diefstal, verlies of beschadiging van uw bagage
  • Bepaalde geneeskundige kosten
  • Ongevallen dekking
  • Bepaalde telecommunicatiekosten
  • Bepaalde personenhulpverlening
  • Skiën en snowboarden
  • Reisrechtsbijstand
  • Hulp en huur vervoermiddel

Begrippen

Reisverzekering
Een verzekering die gebeurtenissen (bijvoorbeeld een ziekenhuis opname) vergoed tijdens je vakantie of reis.

Dekkingsgebied
Het gebied waar u op vakantie gaat. Er zijn 3 gebieden: Nederland, Europa en Wereld. Wanneer u voor één van de gebieden kiest bent u verzekert voor een vakantie of reis in dit gebied. De premie voor Nederland en Europa is nagenoeg hetzelfde. Voor Wereld betaalt u uiteraard meer premie.

Werelddekking
De reisverzekering geldt dan voor alle landen in de wereld. De premie ligt hoger dan bij een dekking voor alleen Europa.

Veelgestelde vragen

Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering is een schadeverzekering, die je dekt je tegen eventueel opgelopen schade tijdens het reizen. Een reisverzekering is niet verplicht. Er zijn twee typen: de kortlopende reisverzekering (ookwel aflopende reisverzekering), die je dekt voor één vakantie, en de langlopende reisverzekering, (ookwel doorlopende reisverzekering), die het hele jaar geldt, zolang je op vakantie bent. Daarnaast hangt de premie af van het gebied waarin je reist; binnen Europa of buiten Europa. Ook zijn er voor risicoverhogende activiteiten, zoals wintersport, vaak speciale tarieven.

Hoe kun je de reisverzekering vergelijken?

De reisverzekering vergelijken zal helpen om een zo goedkoop mogelijke premie te vinden. Je wilt tenslotte niet teveel betalen voor de verzekering maar toch zeker zijn dat je de juiste dekking krijgt. De reisverzekering is gemakkelijk te vergelijken. 

Waarom heb ik een reisverzekering nodig?

Als u op reis gaat kan er van alles gebeuren. Veel dingen zijn anders geregeld dan in Nederland waardoor u extra kosten kan moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan de ziekenhuiskosten als u onverhoopt ziek wordt of een ongeval heeft. Ook is de kans dat u iets overkomt groter. Andere eetgewoonten en hygiënestandaarden kunnen zorgen voor een verhoogde kans op ziekte. Ook andere verkeersregels en gebruiken zorgen voor een grotere kans op een ongeval.

Wat is een annuleringsverzekering? Is dit niet hetzelfde als een reisverzekering?

De reisverzekering dekt gebeurtenissen tijdens uw reis. De annuleringsverzekering dekt juist het onverhoopt niet doorgaan van de reis door een onvoorziene omstandigheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan et afzeggen van een reis omdat een familielid is overleden of het niet doorgaan van de reis omdat u een nieuwe woning heeft gekregen. In dergelijke gevallen heeft u de reis al betaald, maar gaat u niet. In dergelijke gevallen kan de annuleringsverzekering uitkomst bieden.

Hoe sluit ik mijn reisverzekering online af?

Het afsluiten van een reisverzekering kan online heel eenvoudig worden gedaan. Via de vergelijker op de website kan je de premies van verzekeraars met elkaar vergelijken. Links filter je dekkingen naar wens. Hoe meer dekking je wilt, hoe hoger de premie per maand.

Tot welke leeftijd zijn kinderen op een reisverzekering gratis meeverzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar, kijk dus goed bij de voorwaarden of vraag het de verzekeraar. Over het algemeen kan je verwachten dat kinderen tot 4 of 5 jaar zijn meeverzekerd. Bepalend is de ingangsdatum van de reisverzekering. Is het kind op de ingangsdatum van de reisverzekering nog geen 5 jaar oud, dan is zij/hij gratis meeverzekerd.

Voor hoeveel dagen ben je maximaal aaneengesloten verzekerd bij een doorlopende reisverzekering?

Het is afhankelijk van het type doorlopende reisverzekering voor hoeveel dagen je maximaal verzekerd bent. Bij de meeste verzekeraars heeft een doorlopende reisverzekering een basisdekking van maximaal 60 dagen, die uitgebreid kan worden tot 180 dagen. Pas op dat je voor een lange vakantie goed kijkt naar je polis. Heb je bijvoorbeeld een dekking van 60 dagen, maar ga je langer op vakantie? Dan ben je de hele vakantie niet verzekerd. Wanneer je langer dan 180 dagen weg bent, omdat je bijvoorbeeld een wereldreis gaat maken of stage gaat lopen in het buitenland, dan is een wereldreisverzekering wellicht een betere optie.

Voor hoeveel dagen ben je maximaal aaneengesloten verzekerd bij een kortlopende reisverzekering?

Bij een kortlopende reisverzekering betaal je een vast bedrag voor je hele vakantie. De reisverzekering gaat dan op de dag van vertrek in en loopt door tot je weer terug komt.

Welke reisverzekering kan je afsluiten wanneer je meer dan 180 dagen op reis gaat?

De meeste verzekeraars geven bij een doorlopende reisverzekering dekking voor 60 dagen, die voor een hogere premie kan worden bijgesteld naar 180 dagen. Ga je langer op reis dan kan het verstandig zijn om een wereldreisverzekering af te sluiten. Dit is een verzekering die, afhankelijk van de verzekeraar, dekking geeft van 6 tot 24 maanden.

Is het verstandig extra geneeskundige kosten mee te verzekering op mijn reisverzekering?

Wanneer je op reis gaat en je hebt daarnaast een basis zorgverzekering dan is het misschien verstandig om aanvullende ziekte kosten wel mee te verzekeren, omdat met een basis zorgverzekering en een basis reisverzekering niet alle medische kosten worden vergoed. Kijk goed bij de voorwaarden in je polis wanneer je een reisverzekering afsluit. Welke medische kosten worden gedekt? Kijk daarnaast naar je zorgverzekering. Welke medische kosten in het buitenland worden met mijn zorgverzekering vergoed? Hierna is duidelijk wat wel en niet wordt vergoed en kan je overwegen om óf je reisverzekering aan te passen, of je zorgverzekering.

Kan ik via Zekert.nl online een reisverzekering afsluiten?

Nee, dat is niet mogelijk. Op Zekert.nl kan je reisverzekeringen met elkaar vergelijken. Je wordt automatisch doorgestuurd naar de verzekeraar en bij de verzekeraar zelf kan je je reisverzekering afsluiten.

Voorkomen van risico's

Helaas komt het wel eens voor dat men door schade en schande wijzer wordt. Vooral tijdens de vakantie is iedereen wat onbezorgder en let met vaak minder goed op. Toch is het belangrijk om de risico’s van schade tijdens de reis zo klein mogelijk te houden. De doorlopende reisverzekering dekt over het algemeen wel veel van deze risico’s maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Wat kan je zelf doen om risico’s van schade tijdens de vakantie te verminderen?

Ondanks het afsluiten van een doorlopende reisverzekering komt er toch vaak schade voor wat voorkomen had willen worden. Natuurlijk heb je wel een dekking voor bijvoorbeeld diefstal, inbraak of ziekte, toch is het beter om de volgende punten in acht te nemen en zo de risico’s te verminderen.

De reis naar en van bestemming met eigen auto.

Zorg ervoor dat je goed uitgerust op vakantie vertrekt. Stop daarnaast het liefst om de twee uur voor een korte pauze of wissel eventueel van chauffeur. Zo voorkom je ongelukken vanwege vermoeidheid. Vergelijk autoverzekeringen

De reis naar en van bestemming met ander vervoer.

Let goed op je handbagage en laat deze niet zomaar slingeren in de trein, het vliegtuig of de bus. Je weet nooit wie er met je mee reist. Hou jezelf aan de voorgeschreven veiligheidsnormen.

Koffers met je bagage.

Zorg ervoor dat je koffers en tassen goed gelabeld zijn. Bagage raakt helaas nogal eens kwijt. Daarnaast kan je zorgen voor een extra spanband zodat je koffer niet zomaar open springt en de inhoudt verloren gaat.

Het huis wat je achter laat.

Zorg ervoor dat er tijdens jouw onbezorgde vakantie geen inbraak in je eigen huis op de loer ligt. Laat met een timer lichten aan en uitgaan en zorg ervoor dat er iemand is die dagelijks de post opruimt. Laat ook nooit via sociale media (zoals facebook) weten dat je op vakantie bent. Inbrekers maken van deze informatie dankbaar gebruik.

Ziekte en ongeval.

Helaas kan het altijd zo zijn dat je ziek wordt op vakantie. Zorg voor vertrek dat je een lijst hebt met de dichtstbijzijnde ziekenhuizen en dokters. Neem je een huisdier mee? Kijk dan goed of deze in de dekking van de doorlopende reisverzekering valt. Houd kinderen altijd goed in de gaten, zeker bij water in de buurt.

Veelgestelde vragen

Verhalen van onze bezoekers