Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Dekkingen

Wanneer je een caravanverzekering afsluit kan je, zoals bij een autoverzekering of camperverzekering, niet kiezen uit 3 vormen als de WA, WA+ en WA+ All risk. Met een caravanverzekering kan je kiezen uit een rij met dekkingen die jij belangrijk vindt. Hoe meer dekkingen je kiest, hoe hoger je premie. Hieronder een lijst met mogelijke dekkingen.

  • Verzekerd voor het schade toe brengen aan anderen

Waarom heb ik een caravanverzekering nodig?

Het is belangrijk om te weten dat het niet verplicht is om een caravanverzekering af te sluiten. Het afsluiten van een caravanverzekering geeft je wel meer zekerheid en rust wanneer je met je caravan op vakantie gaat. Bij de volgende 2 situaties kun je gebruik maken van andere verzekeringen:

  1. Caravan is gekoppeld aan je auto en je brengt schade aan bij anderen: autoverzekering;
  2. Caravan staat los (dus niet gekoppeld aan je auto) en brengt schade aan bij anderen: aansprakelijkheidsverzekering
    bekijk dan wel goed de voorwaarden van je aansprakelijkheidsverzekering of deze dekking onderdeel is

Wanneer je schade aan je caravan hebt dat door eigen handeling is ontstaan, dan kun je niet terugvallen op je autoverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor moet je dan een aparte caravanverzekering afsluiten.

Aanvullende dekkingen

Ongevallen Inzittenden verzekeringen

De Ongevallen Inzittenden verzekering zorgt ervoor dat er een vast bedrag wordt uitgekeerd aan een inzittende die bij een ernstig ongeluk blijvend invalide raakt, of aan familieleden wanneer de inzittende komt te overlijden.

Rechtsbijstandverzekering

De Rechtsbijstandverzekering zorgt ervoor dat u bent verzekerd voor rechtsbijstand wanneer u betrokken bent geraakt bij een ongeval die buiten uw schuld om is plaatsgevonden. Met deze verzekering kunt u dus juridische hulp ontvangen bij het verhalen van de schade.

Schadeverzekering voor Inzittenden

De Schadeverzekering voor Inzittenden zorgt ervoor dat u bent verzekerd voor schade die inzittenden van uw camper oplopen. Dit kan zowel letselschade zijn bij een ongeluk, als materiële schade aan kleding, bagage of ander materieel dat toebehoort aan de inzittende.

VERSCHIL
Caravanverzekering en Autoverzekering

Het is natuurlijk afhankelijk van bij welke verzekeraar je bent aangesloten. Wanneer je bijvoorbeeld al een doorlopende reisverzekering hebt afgesloten bij een verzekeraar, is het mogelijk om deze doorlopende reisverzekering aan te passen. Je kan dan tegen een verhoging van je maandelijkse premie meer dekkingen krijgen. Bij andere verzekeraars is dit niet mogelijk en dien je een nieuwe of aparte verzekering af te sluiten. Hieronder enkele situaties waarbij het verstandig kan zijn om een wereldreisverzekering af te sluiten.

  • Je bent van plan om tussen het reizen door ook te gaan werken om wat geld bij te verdienen of om vrijwilligerswerk te verrichten.
  • Je wilt de mogelijkheid hebben om avontuurlijke activiteiten te ondernemen, zoals duiken, raften, skydiven etc.
  • Doordat je van plan bent om langer dan 6 maanden weg te blijven moet je je uitschrijven bij de gemeente, hierdoor moet je je zorgverzekering stopzetten.

 

Belangrijk: veel normale doorlopende reisverzekeringen geven geen dekking voor bovenstaande.

Veelgestelde vragen

Wat is een wereldreisverzekering?

Een wereldreisverzekering is een specialistische verzekering voor een verblijf van 6 maanden of langer in het buitenland. Deze verzekering wordt door specialistische verzekeraars aangeboden en geeft dekking voor bijvoorbeeld een wereldreis, stage, werk of vrijwilligerswerk in het buitenland.

Waarom heb ik een wereldreisverzekering nodig?

Wanneer je langer dan 6 maanden in het buitenland verblijft is het verstandig om een wereldreisverzekering af te sluiten. Je bent dan voor bijna alle onvoorziene situaties verzekert. De premie is afhankelijk van de doel van je verblijf in het buitenland. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen reizen, stage, werk en vrijwilligerswerk.

Wat is het verschil tussen een wereldreisverzekering en een normale doorlopende reisverzekering?

Een doorlopende reisverzekering heeft vaak een maximale duur van 6 maanden. Een wereldreisverzekering heeft vaak een minimale duur van 6 maanden tot maximaal 24 maanden.

Begrippen

Reisverzekering
Een verzekering die gebeurtenissen (bijvoorbeeld een ziekenhuis opname) vergoed tijdens je vakantie of reis.

Annuleringsverzekering
Een verzekering die je geboekte reis of vluchten vergoed wanneer deze om verschillende redenen niet doorgaat.

Kortlopende reisverzekering
Een verzekering die voor één specifieke vakantie geldt. M

Langlopende reisverzekering
Een verzekering waarbij je elke maand premie betaalt, maar zo ben je automatisch wel verzekerd tijdens al je reizen. De verzekering geldt alleen tijdens de periode dat je daadwerkelijk op vakantie of reis bent.

Doorlopende reisverzekering
Andere benaming voor langlopende reisverzekering. Zie antwoord boven.

Werelddekking
De reisverzekering geldt dan voor alle landen in de wereld. De premie ligt hoger dan bij een dekking voor alleen Europa.

Niet op zoek naar een Reisverzekering? Ga terug naar alle verzekeringen
Vergelijk Caravanverzekeringen

Rechtsbijstandverzekering

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Met een rechtsbijstandsverzekering bent u verzekerd van rechtsbijstand als u dat nodig heeft. Dit kan het geval zijn als u aansprakelijk wordt gesteld of op een andere manier in een conflict verwikkeld raakt waardoor u naar de rechter gaat. Een arbeidsconflict, onenigheid na een aankoop of een burenruzie over de erfafscheiding zijn voorbeelden waarin het handig kan zijn om een rechtsbijstandsverzekering te hebben.

De onderneming waarbij u de rechtsbijstandsverzekering heeft gesloten zorgt ervoor dat u bijstand krijgt. Dat kan zijn door ondersteuning van een eigen juridische afdeling die u bijstaat of door de kosten van de procesgang en de juristen te vergoeden. U zult dus niet in alle gevallen door een advocaat worden bijgestaan.
Het kan ook voorkomen dat de verzekeraar geen bijstand verleent omdat de zaak ofwel kansloos is ofwel niet gedekt wordt door de verzekering.

Waarom een rechtsbijstandverzekering?

Een conflict zit in een klein hoekje. U heeft een grote kans dat u nooit een rechtszaal van binnen zult zien. Maar als dat wel het geval is, dan is het vaak ook een dure aangelegenheid. Naast de proceskosten zult u kosten maken voor een advocaat of andere rechtsbijstand. En de tarieven van een advocaat zijn minimaal € 150,- per uur.

U kunt ervoor kiezen om dit risico zelf te dragen. Dan neemt u geen rechtsbijstandverzekering en draagt ook zelf de kosten van een eventuele rechtszaak. Als u voor deze oplossing kiest kan dit positief uitpakken als u daadwerkelijk nooit voor de rechter hoeft te staan. Maar het kan u ook veel geld kosten als u een dure rechtszaak moet betalen. Het kan zelfs zo zijn dat u de rechtsgang moet stoppen omdat u dit niet meer kan betalen! Dus als u voor deze oplossing kiest, zorg er dan voor dat u wel vermogen opbouwt om te zijner tijd een rechtszaak te kunnen betalen.

Een rechtsbijstandverzekering is een andere oplossing. Door maandelijks een klein bedrag te betalen bent u verzekerd van professionele bijstand als u in een conflict belandt.  Hiermee komt u niet voor de enorme kosten te staan die een rechtszaak met zich meebrengt. Aan de andere kant geldt (zoals bij elke verzekering) dat u de premie gewoon betaalt, ook als blijkt dat u (gelukkig) geen gebruik hoeft te maken van rechtshulp.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering dekt de financiële gevolgen van de rechtsgang of geeft juridische bijstand in natura. De verzekeraar bepaalt of een rechtszaak wel of niet zal worden vergoed door de maatschappij. Het staat u natuurlijk vrij om buiten de verzekering om toch een rechtszaak door te zetten als deze niet onder de verzekering valt.

Wat kost een rechtsbijstandverzekering?

Afhankelijk van de dekking, het gekozen eigen risico, de verzekeringsvorm en de maatschappij kost een gezinsrechtsbijstandverzekering ongeveer €250,-per jaar. Door de dekking en het eigen risico te wijzigen wordt de premie lager of hoger. U kunt er dus voor kiezen om de rechtsbijstandsverzekering exact te laten aansluiten op de risico’s die u heeft.

Welke bedrijven hebben een rechtsbijstandverzekering?

Bekende rechtsbijstandsverzekeraars zijn DAS en ARAG. Tegenwoordig biedt praktisch iedere verzekeraar ook een rechtsbijstandsverzekering aan. Ga bij de keuze van een verzekering altijd eerst uit van uw huidige situatie en uw relevante toekomstplannen. Vervolgens kiest u de dekking die voor uw situatie relevant is, met het juiste eigen risico. Dan kiest u de verzekering die het best past op uw eisen. Tenslotte leest u de voorwaarden en regels van de verzekering nauwkeurig door zodat u precies weet wat wel en niet is verzekerd.

Wat levert een rechtsbijstandverzekering op?

In de meeste gevallen kunt u na goedkeuring van de verzekeraar zelf uw advocaat kiezen en samen de rechtszaak voorbereiden. Of de verzekeraar helpt u met de eigen juridische afdeling om de rechtszaak tot een goed einde te brengen. U bent dus altijd verzeker van professionele juridisch advies als u in een conflict komt. Wel wordt de dienstverlening van de rechtsbijstandverzekeraars zelf niet altijd even succesvol en snel genoemd. Als u zelf de advocaat inschakelt heeft u meer controle en meer invloed op het te volgen traject. Hiervoor betaalt u dan natuurlijk ook wel een aanzienlijke prijs. Met een rechtsbijstandsverzekering heeft u een zeer goed juridisch vangnet ter beschikking voor tegen een schappelijke prijs. Hierdoor weet u zich verzekert van een gedegen advies als u naar de rechtszaal wil gaan. En dat geeft u de zekerheid waarmee u rustig kunt slapen.