Een dierenverzekering komt goed van pas wanneer je huisdieren hebt. Als jouw huisdier plotseling een ongeluk krijgt of ziek wordt zul je blij zijn met een dierenverzekering. Kosten voor de dierenarts kunnen namelijk oplopen tot enkele honderden en zelfs duizenden euro’s. Een verzekering voor dieren sluit je af omdat je wilt dat je huisdier goede zorg krijgt.. Een dierenverzekering dekt namelijk belangrijke medische kosten voor je huisdier. Verzekeringen voor dieren worden onterecht door veel mensen als onzinnig beschouwd, maar mocht er iets gebeuren met je huisdier dan hoef je in ieder geval niet voor het dilemma te staan om te kiezen tussen het welzijn van je huisdier of de kosten.

Een hond, kat of ander huisdier is vaak je trouwste makker die er altijd voor je is. Als je huisdier dan plotseling een ongeluk krijgt of ziek wordt wil je dat hij of zij zo snel mogelijk weer beter wordt. een dierenverzekering voorkomt dat je in een dergelijk geval onverwachte en vaak zelfs zeer hoge kosten voor je rekening krijgt.

Verzekeringen voor dieren zijn het goed te vergelijken met de zorgverzekering voor mensen die we allemaal wel kennen. Voor jezelf heb je als vanzelfsprekend een goede verzekering, want je wilt uiteraard zeker weten dat je medische kosten gedekt worden. Bovendien is het voor mensen bij de wet verplicht verzekerd te zijn. Verzekeringen voor dieren zijn niet wettelijk verplicht, maar een dierenverzekering biedt wel bescherming voor je huisdier. Alleen dan kun je er zeker van zijn dat je de medische kosten voor je huisdier kunt opbrengen.

Er zijn veel vervelende situaties waar je huisdier in verzeild kan raken, zoals een ongeluk of ziekte. De kosten kunnen flink oplopen. Het is daarom cruciaal om goed voorbereid te zijn op deze situatie met een dierenverzekering.

Een voorbeeld: Op een zonnige zaterdagmiddag in augustus verlies je Sparky, je ondeugende Jack Russel, eventjes uit het oog. Het beestje signaleert een kat aan de overkant van de straat en gaat daar achteraan. In zijn achtervolging steekt hij de straat over en wordt hij aangereden. Het arme beest moet naar de dierenarts. De arts stuurt jullie door naar een orthopedische dierenkliniek waar ze röntgenfoto’s maken. De poot van je hond blijkt op meerdere plaatsen gebroken te zijn en Sparky moet onder het mes. Na de operatie moet hij medicijnen nemen. Deze hele rompslomp kost je waarschijnlijk duizenden euro’s en daar had je nou net niet op gerekend.

 

In het voorbeeld was een verzekering voor het dier goed uitgekomen, want alle behandelingen van dierenartsen kosten geld. De kosten voor een castratie kunnen zelfs al oplopen tot ongeveer 350,- euro. Daarom kan het handig zijn om een dierenverzekering af te sluiten.

Hondenverzekeringen en kattenverzekeringen zijn er in alle soorten en maten. De hondenverzekering is momenteel de meest afgesloten  dierenverzekering en de verzekering voor katten is erg in opkomst. De maandpremie die je betaalt voor een dierenverzekering hangt af van het soort dier dat je wil verzekeren. Zo is een hondenverzekering bijvoorbeeld duurder dan een verzekering voor je kat. Vaak spelen ook de leeftijd, het ras en het gewicht van het dier een rol bij het vaststellen van de hoogte van de premie. Het starttarief van de meeste basispakketten ligt rond de €10,- voor een jonge kat en kan oplopen tot €30,- per maand voor een hondenverzekering voor een bejaarde hond.

Dierenverzekering dekiing

Wat kun je nu terugverwachten voor de premie die je maandelijks zal betalen voor een katten- of hondenverzekering? Op deze vraag moet allereerst het antwoord worden gegeven dat er verschillende dierenverzekeringen zijn. De katten- en hondenverzekeringen gaan van standaard tot zeer uitgebreide verzekeringen. De meeste basis katten- en hondenverzekeringen dekken de volgende medische kosten:

 • Consults bij dierenarts/dierenspecialist
 • Medische behandeling inclusief operaties en narcose
 • Medische opname
 • Onderzoeken: röntgenfoto’s, echoscopie, bloed- en ontlastingsonderzoeken, elektrocardiogram (ECG)
 • Geneesmiddelen
 • Hulpmiddelen
 • Supplementen voor dwang- of sondevoeding
 • Euthanasie en collectieve verwerking
 • Verwijzing naar een andere dierenarts of dierenspecialist
 • MRI onderzoek
 • CT-scan

Als je een standaard katten- of hondenverzekering hebt, moet je een bijverzekering afsluiten wanneer je wilt dat je huisdier geen nageslacht meer krijgt. Bij standaard dierenverzekeringen zijn sterilisaties en castraties namelijk niet inbegrepen. Bij uitgebreidere katten- en hondenverzekeringen worden dit soort ingrepen vaak gedeeltelijk of helemaal vergoed.

Dierenverzekering dekiing

Als je huisdier een heel bijzonder plekje in je hart heeft, is het ook mogelijk om een aanvullende katten- of hondenverzekering af te sluiten. Hiervoor moet natuurlijk wel een hogere premie worden betaald. Door de meeste aanvullende dierenverzekeringen worden de volgende kosten gedekt:

 • Reisverzekering
 • Fysiotherapie en preventieve zorg
 • Dierentandarts
 • Chemo- en radiotherapie
 • Crematie

Er zijn verschillende aanbieders van dierenverzekeringen en de pakketten die zij aanbieden kunnen erg van elkaar verschillen in dekking en in premies. Daarom is het noodzakelijk je eerst goed te oriënteren om zo uit te komen bij de meest passende katten- of hondenverzekering.